των Nadia Leila Aissaoui και Ziad Majed, μετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου
Στις συντηρητικές κοινωνίες οι άνδρες πάντα είχαν υποταγμένες τις γυναίκες ασκώντας έλεγχο πάνω στο σώμα τους. Το γυναικείο σώμα, παρθένο και γονιμοποιήσιμο, αλυσοδεμένο, καλυμμένο και κρυμμένο, είναι το αντικείμενο κάθε είδους απαγορεύσεων και εμμονών. Είναι εξίσου πολυπόθητο ως σύμβολο της οικογενειακής τιμής και στιγματισμένο ως πηγή πειρασμού και διχόνοιας – η λέξη στα αραβικά είναι fitna.Θέλοντας να προκαλέσουν αυτή την εμμονή, οι γυναίκες σε πολλές αραβικές χώρες δείχνουν αποφασισμένες να ανατρέψουν το κατεστημένο θέτοντας το ζήτημα του σώματός τους στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Θέλουν να αποδείξουν σε μια πατριαρχική κοινωνία ότι η επανάσταση πραγματικά χάνει – και ότι δε θα συμβεί χωρίς τις ίδιες.
Ανυπακοή ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στην Αίγυπτο
Όλα ξεκίνησαν στην Αίγυπτο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο σχετικά με τα τεστ παρθενίας, στα οποία αναγκάστηκαν να υποβληθούν γυναίκες διαδηλώτριες υπό στρατιωτική κράτηση. Η πρακτική αυτή, μέχρι σήμερα άγνωστη και αποσιωποιημένη από πολλές γυναίκες από φόβο μήπως στιγματιστούν από τις οικογένειές τους και από την κοινωνία, καταγγέλθηκε από μια γυναίκα με το όνομα Samira Ιbrahim ως μια εσκεμμένη προσπάθεια του στρατού να εξευτελίσει τις γυναίκες διαδηλώτριες. Η Samira Ιbrahim έσυρε τον αιγυπτιακό στρατό στα δικαστήρια και κέρδισε όταν το διοικητικό δικαστήριο στο Κάιρο έκρινε αυτά τα τεστ παράνομα.
Σε μια άλλη ταπεινωτική πράξη, αυτή τη φορά σε πλήρη θέα των φωτογραφικών φακών (βλ. παρακάτω), μία γυναίκα διαδηλώτρια σύρθηκε στο δρόμο στην Αίγυπτο, ξυλοκοπήθηκε και ποδοπατήθηκε από την αστυνομία, της έσκισαν τα ρούχα της, αποκαλύπτοντας από κάτω ένα μπλε σουτιέν.
Το περιστατικό προκάλε τη δημόσια κατακραυγή και μια έξαρση πολιτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών (αφίσες και γκραφίτι) αντιδράσεων.
του Yasser Abou Hamed
Αυτή η βία εξέφρασε την αποφασιστικότητα, με την οποία ήθελαν να
περιορίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιωμάτα των γυναικών. Το να
τους βγάζουν τα ρούχα ήταν μια πράξη που στόχευε ειδικά στον εξευτελισμό
τους, καθώς και