Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Aμαργκα - μικρή ετυμολογική σημείωση...

H πρώτη γνωστή στην ανθρωπότητα λέξη που αναφέρεται στην έννοια της ελευθερίας, η σουμέρια λέξη «αμαργκα», κυριολεκτικά σημαίνει «επιστροφή στη μητέρα». Χμμ...

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σεξισμός και ανοχή της βίας κατά των γυναικών

Ένα πολύ καλό άρθρο από τον Θέμη Κωτούλα στο εξαιρετικό ενημερωτικό (και όχι μόνο) σάιτ http://www.e-pieria.gr - Η Πιερία στο διαδίκτυο. (Μπόνους στο τέλος τους άρθρου: ένα κατατοπιστικό κλιπ από το Discovery Channel της Βρετανίας με το τίτλο "Το φίμωτρο της σκύλας"...)


Σεξισμός και ανοχή της βίας κατά των γυναικών
Σε αντίθεση με το φυλετικό ρατσισμό ο σεξισμός δεν έχει ως σήμερα καταδικαστεί επίσημα και για τους περισσότερους αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση. Ο μισογυνισμός και η ψυχοπαθολογία που βρίσκεται πίσω από την υποκρυπτόμενη ή ακόμα και τη φανερή υποτίμηση των γυναικών είναι η συνέπεια μιας παιδαγωγικής που λειτουργεί από την προϊστορία του ανθρώπινου γένους.
Η αναπαραγωγική δυνατότητα των γυναικών αποτέλεσε τον παράγοντα ταυτοποίησής τους αποκλειστικά με τη μητρότητα και παρουσίασε τη γυναίκα ως εξιδανικευμένο θηλυκό τοτέμ και από την άλλη πλευρά υποβίβασε την έννοια της θηλυκότητας, επειδή παραπέμπει και στην παράλληλη διεκδίκηση της ηδονής.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έμμα Γκόλντμαν: Η τραγωδία της γυναικείας χειραφέτησης

Θʼ αρχίσω με μια παραδοχή: ανεξάρτητα απʼ όλες τις πολιτικές και οικονομικές θεωρίες που ασχολούνται με τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα στην ανθρώπινη φυλή, ανεξάρτητα από ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, ανεξάρτητα απʼ όλες τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δικαιωμάτων γυναίκας και άνδρα, θεωρώ ότι υπάρχει ένα σημείο όπου αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορούν να συγκλίνουν και να διαμορφώσουν ένα τέλειο σύνολο. Με τα παραπάνω δεν σκοπεύω να προτείνω μια συνθήκη ειρήνης. Ο γενικός κοινωνικός ανταγωνισμός, που στις μέρες μας κυριαρχεί σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή, έχει προκύψει μέσω αντιτιθέμενων και αντικρουόμενων συμφερόντων και θα θρυμματιστεί, όταν η αναδιοργάνωση της κοινωνικής μας ζωής, βασιζόμενη στις αρχές της οικονομικής δικαιοσύνης, αποτελέσει πραγματικότητα. Η ειρήνη ή η αρμονία μεταξύ των φύλων και των ατόμων δεν εξαρτάται απαραίτητα από μια επιφανειακή εξίσωση των ανθρώπινων όντων• ούτε απαιτεί την εξάλειψη εξατομικευμένων γνωρισμάτων και ιδιαιτεροτήτων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, και που στο άμεσο μέλλον πρέπει να επιλυθεί, είναι το πώς μπορεί κάποιος να είναι ο εαυτός του και ταυτόχρονα να είναι ένα με τους άλλους, να συμμερίζεται αισθήματα με όλα τα ανθρώπινα όντα και ταυτόχρονα να διατηρεί ατόφιες τις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

spintria - brothel money

coins-9Spintria, were used in ancient Rome to request and pay for different “services” in brothels and from prostitutes on the street. Since there were a lot of foreigners coming to the city that did not speak the language and most of the prostitutes were slaves captured from other places the coins made the transactions easy and efficient. One side of these coins showed what the buyer wanted and the other side showed the amount  of money to be paid for the act.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ερωτικός λόγος και παγανισμος στον Παπαδιαμάντη

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ N. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ
Διατριβή Master of Arts Nεoελληνικής Λογοτεχνίας, υποβλειθείσα στο Tμήμα Ελληνικών Σπουδών του Rand Afrikaans University, του Γιοχάννεσμπουργκ, Νοτίου Αφρικής.

Όταν το από-κάτω-κείμενο πάει να βγει (από) πάνω

Πώς να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου πληρώνοντας για σεξ, ή "Male sexuality, un-demonized": Understanding breeds compassion, and so, within the theoretical framework of the Compassion for Men Movement, we begin with an examination of one of the most demonized aspects of men, their use of the services offered by the sex industry. More: http://www.avoiceformen.com/men/male-sexuality-un-demonized//#more-20974  
 
Πώς να κάνεις το άσπρο μαύρο χρησιμοποιώντας επιστημονικοφανή λόγο
, ή "The future of civilization": We may not see substantial success in our lifetimes, but give civilization enough time to develop and female preference will be regarded as backward as racial preference. More: http://www.avoiceformen.com/feminism/the-future-of-civilization//#more-20958

Στο ίδιο σάιτ, έχει και πολλά πολλά ακόμα!

Ξανά και ξανά η ίδια ιστορία - και κατά τ΄άλλα το φύλο του καλλιτέχνη δεν παίζει κανένα ρόλο

charlotte_bronte  Μάρτη του 1855 έφυγε από τη ζωή η αγγλίδα συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ, που είχε γεννηθεί τριάντα εννιά χρόνια νωρίτερα στο Γιορκσάϊρ. Αρχικά στάλθηκε στο οικοτροφείο του Λάνκασάϊρ αλλά το κύριο μέρος της μόρφωσής της έγινε κατ’ οίκον. 
Η Σαρλότ, όπως και οι αδελφές της Έμιλι και Άννα, αρχίσανε να γράφουνε από μικρή ηλικία και εκδίδανε τα έργα τους με αντρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο. Το πιο δημοφιλές μυθιστόρημά της είναι το κλασικό πλέον «Τζέιν Έιρ», αλλά γενικότερα στην εποχή της η συγγραφέας δεν έτυχε της αναγνώρισης που άξιζε.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τζορτζ Έλιοτ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς (1819-1880), Αγγλίδας μυθιστοριογράφου. Ήταν μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.
Χρησιμοποιούσε ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως είχε πει, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. Οι γυναίκες συγγραφείς ήταν ελεύθερες να δημοσιεύουν τα έργα τους με το δικό τους όνομα, αλλά η Έλιοτ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα θεωρούνταν απλά μία συγγραφέας ρομάντζων.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μία από τις σπουδαιότερες αποκαλύψεις του Ρωσικού λογοτεχνικού θεσμού «Ντεμπούτο» ήταν η Αλίσα Γκανίεβα, νικήτρια του 2009. Αυτή, ήταν ήδη γνωστή στον κόσμο της λογοτεχνίας ως κριτικός, αλλά ύστερα από τη νίκη της αποκαλύφθηκε ότι η ίδια ήταν η συγγραφέας που υπέγραψε με ανδρικό ψευδώνυμο το διήγημα «Σαλάμ σε σένα, Νταλγκάτ!». Σε αυτό περιέγραφε μια ημέρα από τη ζωή ενός νεαρού από τη Μαχατσκαλά (πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, στο Βόρειο Καύκασο). Το διήγημα είχε αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τους κριτικούς λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, το λογοτεχνικό περιοδικό κύρους «Oktyabr» έγραψε ότι «μια τόσο δίκαιη και ολοκληρωμένη εικόνα του σύγχρονου Καύκασου δεν υπήρξε έως τώρα στη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία».  
Ετσι φτιάχνονται οι νέοι Τολστόϊ και Ντοστογιέφσκι

Think different my ass

΄Εεεετσι: 14 άντρες και 3 γυναίκες είναι ο απολογισμός του ανθρώπινου μεγαλείου κατά το θρυλικό επικολυρικό διαφημιστικό της Apple. Δυο από τις τρεις μάλιστα είναι αρτίστες, ενώ οι 14 άντρες από την άλλη εκφράζουν τη διάνοιά τους σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας - επιστήμες, πολιτική, κτλ. Τι σημαίνει επιτυχία για μια γυναίκα; Μα ακριβώς ότι ορίζει το κλασσικό έργο του Μαλανάγκα Βατσιαγιάνα, Κάμα Σούτρα: "Πρώτα απ' όλα, οι γυναίκες πρέπει να τραγουδούν και χορεύουν καλά." Όχι ακριβώς ό,τι θεωρείται επιτυχία για έναν άντρα, σωστά;
Πολύ θα θέλαμε στους ήχους αυτής της uplifting μουσικής να δούμε να παρελαύνουν οροθετικές πόρνες και μετανάστριες καθαρίστριες.

Eloise My Dolly / Ergo Phizmiz + Berger film

αρρενωπότητες: ιστορίες για το φύλο κι άλλες σχέσεις εξουσίας

Από το 4ο τεύχος του qvzine: [...] Ξεκινάμε από τις στιγμές που καταλαβαίνουμε να σχετιζόμαστε με την αρρενωπότητα, δηλαδή από τις στιγμές που η έμφυλη συνθήκη σημαδεύει την εμπειρία μας και τις ζωές μας. Προσεγγίζουμε την αρρενωπότητα όχι σαν κάτι που συγκροτεί ένα κάποιο αφηρημένο υποκείμενο, αλλά σαν αυτό που χαρακτηρίζει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, κοντινών φίλων ή εχθρών, τα δικά μας πρόσωπα, τις εαυτές μας. Στη θέση μιας ανάλυσης που θέλει αφηρημένες κατασκευές (όπως: καπιταλισμός, πατριαρχία) απλώς να μας επιβάλλονται, εμείς προσεγγίζουμε την εξουσία μέσα από το πρίσμα της ανάλυσης του φύλου, ως καθημερινές συμπεριφορές, πρακτικές, αντιλήψεις, σχέσεις. Επιλέγουμε να μιλήσουμε όχι σαν καθαρά, αθάνατα υποκείμενα της ιδεολογίας, αλλά σαν εμπλεκόμενοι στις σχέσεις εξουσίας. Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο μπορούμε, ως ένα βαθμό, να αποδομήσουμε τη σχέση ιεραρχίας ανάμεσα στα δύο «νόμιμα» φύλα.

Tips for Single Women, 1938